Hur många gånger har jag inte fått frågan ”Vad ska jag ha för ISO när det är mörkt?”? Det korta svaret är; så högt du behöver. Det långa svaret finns här nedan ⬇️

Jag måste nog ändå börja med att fråga dig: Har ni hört talas om ISO? Det är något som jag tror de flesta som äger en kamera har sett eller hört om det. Säkert vet du också att högt ISO ger ett sorts brus. Vad du kanske inte visste var att ISO står för International Organization for Standardization. Det är samma organisation som har bestämt algoritmen för ISO i din kamera som har bestämt algoritmen för hur vi exempelvis räknar tiden. Det finns jättemycket att läsa om det online om du vill grotta ner dig ännu mer.

Men jag vill snacka om hur ISO-stegen i din kamera kan hjälpa, och stjälpa, dig i ditt fotograferande. Det är ju ändå därför som du är här. Efter att du har läst detta inlägg så hoppas jag att du ska våga dra upp din ISO när det faktiskt behövs. 

Alla bilder i detta inlägg är tagna den 3 juni 2018 mellan 23:21 och 23:23. Så det är inte mycket som hinner hända i ljuset. På den bild nedan har jag dragit upp skuggor 100% i och lagt på lite kontrast, ca 16%. Samma grund ligger på alla efterbehandlade bilder i detta inlägg. Efter det så har jag, på mina andra bilder, för att visa vad för lågt ISO gör med din bild när du måste gå in och ljusa upp det i efterhand.

ISO 25600

Denna bild här ovan. Den är tagen med min kameras högsta ISO. 25600. Det är ganska så högt. Personligen skulle jag faktiskt strunta i att ta kort utan blixt om det var så här mörkt ute. Men nu vill jag visa er exempel i ganska mörka förhållanden. 

ISO 100 

Här har vi samma motiv med ISO 100. Inte så lätt att se, eller hur? ISO 100 använder jag bara när jag fotograferar ute på dagtid eller när jag står i studion och kör på med starka blixtar. 

Här nedan är samma bild, med exponeringen uppdragen i Lightroom så högt det går. Visst blir det en skillnad i himlen, nu syns den ju men du ser inte så mycket annat och bilden är väldigt brusig.

ISO 100

ISO 1000

ISO 1000 får det att göra lite ont i mig. Jag älskar ljusa bilder, jag plåtar därför helst på dagen eller i förhållanden där jag faktiskt kan hålla mig under ISO 1000. Med det sagt, denna bild här ovan är tagen med ISO 1000 och den är orörd, jag har alltså inte gjort något med bilden. 

Här nedan kan du ser hur det blir när jag ljusar upp den. Jag har samma grunduppljusning som på första bilden men efter det har jag tagit upp exponeringen nästa helt. 4,25 steg av 5 i Lightroom. Denna bild är så lik den första som jag bara kunde få den men ser ni mönstren i bruset? Det gör att detaljer försvinner och den ger också en lila hinna över bilden. Inte supersnyggt? Dessa mönster försvinner inte heller när jag reducerar bruset. När jag alltså försöker ta bort bruset i bilderna.

ISO 1000

Vänster ISO 25600 och höger  ISO 1000, båda med brusreducering på 60%

Här, på bilden ovan, så ser du den främst anledningen till att anpassa ISO efter situationen. Är det mörkt? Höj din ISO! 

Känner du dig fortfarande lite osäker på hur det funkar? Fråga på i kommentarerna så ska jag svara så gott jag kan 😍

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lämna gärna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.