För att kunna göra det som jag kommer berätta om nu behövs det att du fotograferar med raw-format. Det kan du göra på nästan alla kameror idag och även på de flesta telefoner. När jag fotograferar med raw på min mobil så gör jag det genom Lightrooms app eller via VSCO eftersom iPhone inte har det inbyggt i din kameraapp. Men jag har för mig att Samsung har det i sin vanliga kamera-app. Om ni vet mer om det så informera mig gärna! <3

Igår la jag upp en bild där jag hade ljusat upp den ganska rejält eftersom jag inte hade ändrat inställningarna innan jag tog den. Jag fick frågor om hur jag hade gjort den redigeringen så självklart bjuder jag på det.

Så, bilden vi utgår ifrån är denna:

Lite för mörk, eller hur?

Denna är bättre, eller hur?

Det jag har gjort är att jag har jobbat i Lightroom med, som jag sa innan, en raw-fil. Där har jag börjat med att dra upp exponeringen lite. Eller kanske ganska mycket, men det är det som är fördelen med att jobba i raw, det finns ganska mycket information i dem, framförallt de mörka bilderna.

Så exponeringen drog jag upp till +1,25.

Efter det gick jag vidare till högdagar. Dessa drog jag ner helt. Alltså -100. Detta för att få tillbaka all struktur i huden. Notera att detta inte alltid funkar bra men det gjorde det i denna bild.

Sen drog jag upp skuggorna helt. Alltså +100. Detta är inte heller rekommenderat. Men jag ville få den lite tecknade känslan i bilden.

Efter det drog jag ner Vita till -18 för jag tyckte att det fanns vissa delar som var för ljusa. Framförallt i ansiktet.

Efter det gick jag på Klarhet och drog upp det till +14. Här vill jag verkligen varna för att inte gå över typ +25 för det gör att det blir en jätteful effekt i bilderna. Testa att dra upp till +100 så får ni själva se.

Efter det gick jag till temperatur och färgton. Eftersom det är ganska mycket gult i bilden så drog jag ner den en bit. Inte superlångt, jag minskade tempen ca 900 grader. Från 6100K till 5200K.

Jag drog också i lite magenta, +9.

Som avslutning gick jag ner till Tonkurva. Valde ”Egen” och drog upp lite i den nedre delen, detta för att få bilden litelite matt.

TADA! Klar bild!

Efter det gjorde jag redigeringen som ni kan hitta här för att få detta resultat:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lämna gärna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.