Funderar du på en ny kamera? Har du funderat på fullformat? Du kanske inte ens visste att det fanns en skillnad? Inuti din kamera, finns en sensor. Det är det som vi idag har istället för filmen som satt i kamerorna innan de blev digitala. Mellanformat har den största sensorn. Det finns oftast bara i asdyra kameror, som Hasselblad. Fullformat är det format som de allra flesta professionella kameror har och sen finns apc-s (cropformat som jag kommer fortsätta kalla det i resten av detta inlägg) och sen finns det ännu mindre sensorer också. Jag ska inte förvirra er mer, jag har testat att plåta med två olika Canon kameror för att visa er skillnaden på fullmormat och cropformat. Så, ska du köra på fullformat, eller inte?

Jag plåtar vanligtvis med en Canon 6D. Det är en fullformatkamera. För att kunna visa skillnaden på en fullformat och en cropformat så fick jag låna min vän Corinnes Canon 60D.

Bilderna till vänster, på alla bilder i detta inlägg, är tagna med 6D (fullformat) och bilderna till höger med 60D (cropformat). Alla bilderna är tagna med 50mm objektiv och på exakt samma avstånd. Det som cropsensor gör är att eftersom den sensorn är mindre så gör den att den automatiskt ”zoomar in” i bilden, för den liksom klipper av kanterna av bilden. Som du kan se på bilden ovan så kommer mycket mer av trädet än på den högra bilden. 

Är är samma bilder, men jag har zoomat in på den bilden som är fullformat, alltså den vänstra. Samma redigering har skett på båda bilderna men här kan ni se att det blir lite kallare toner i den högra bilden (60D) än i den vänstra (6D). 

Här kan du se skillnaden när man tar kort på en person. Precis som innan är bilderna tagna med samma inställningar och på samma avstånd med 50mm objektiv. Notera hur mycket närmre jag kommer med 60D än jag gör med min fullformat. Eftersom 60D cropar sin sensor så gör det att 50mm inte är samma på 60D som på 6D. 50 mm på 6D är 50mm på riktigt, om ni förstår vad jag menar. Cropsensorn gör att du ska räkna ut brännvidden genom att lägga på 1,5 till 1,6 på brännvidden som står på ditt objektiv. SÅ! 50mm på 6D är 50mm medans det på 60D motsvarar ca 75-80mm. Om ni vill få brännvidd förklarat lite bättre så har jag ett inlägg om det här.

Här är har jag zoomat in på båda bilderna för att få dem ganska mycket närmre men valde också att få dem ganska så exakt ”lika” inzoomade. Ser ni skillnad på den vänstra och den högra? Jag upplever den vänstra som mycket mer skarpare trots att den är mer inzoomad än den högra eftersom den högra är cropad från början. Om du inte hänger med så ser du på den förra bilden hur bilderna är från början. 

Något som jag också reagerade på var att färgerna blir annorlunda i 60D. Jag kan inte svara på om det har att göra med att det är fullformat vs cropformat. Den korrekta färgen är den som är till vänster. Den högra är allt för varm trots att jag gjort exakt samma efterarbete på bilderna. Om du öppnar bilderna så kan ni se hur ISOn är mycket bättre på den vänstra bilden. 

Sammanfattning

SÅ! Är det värt för dig att köpa en fullformat, eller inte? Det beror på! Jobbar du bara digitalt? Isåfall, nej. Men se till att äga en ny kamera. Den kamera (60D) som jag har använt här i inlägget har några år på nacken och jag tycker inte att bilderna blir så skarpa i utgångsläget som på min egna 6D. Om du brukar trycka upp dina bilder på print? Kör på fullformat! För de bilderna blir ofta större än på crop och det betyder att du kan printa större bilder till dina kunder, eller dig själv.

Angående färgerna så är ju det du kan ändra det i Lightroom eller Photoshop så det ser jag egentligen inte som ett stort problem. 

Är det något som ni tyckte att jag borde ha utvecklat eller grävt mig ner mer i? Eller vill ni veta mer om något annat rörande foto? Kommentera gärna nedan så löser vi det =D 

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lämna gärna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.