© Caroline Frankesjö http://carolinefrankesjo.se

Nattfoto – Hur gör en?

När jag var i Åre så tog jag två bilder på min utsikt från fönstret. Så jag tänkte berätta hur du kan ta sådana bilder själv, perfekt för nattfoto.

Först ska jag lägga upp dem här nedan så ni förstår vad det är jag pratar om. 😛 Under bilderna har jag lagt in vilka inställningar jag har använt.

nattfoto

– ISO 400 – 50 mm brännvidd – bländare 18 – 30 sekunder slutartid –

– ISO 400 – 24 mm brännvidd – bländare 16 – 30 sekunder slutartid –

Okej? Men hur tar jag nattfoto då?

Det du ska tänka på är att om du vill få till den där stjärneffekten på lamporna är att du ha en bländare på minst 11. Annars spelar bländare mindre roll. Det är alltså ganska högt. Det gör också att stora delar av bilden är skarp eftersom skärpedjupet är så stort. Men så är det ju också därför slutartiden behöver vara så lång. Som ni kan se har jag valt 30 sekunder på båda bilderna, vilket är den högsta slutartiden som är förinställd på kameran. Vill du ha längre så kan du ha det om du har inställningen B på din kamera. Notera att alla kameror inte har den inställningar. Längst ner har jag skrivit hur den inställningen funkar.

Eftersom du har en så lång slutartid så är det viktigt att det inte rör sig någonstans. Så därför rekommenderar jag inte att du trycker på avtryckaren, direkt på kameran, för att starta slutartiden. Det är bättre att ha en extern avtryckare istället. Antingen via sladd eller någon typ av trådlös variant som finns att köpa eller så kan det finnas en app till din telefon om det är så att din kamera har WIFI 🙂

Mina bilder blir ändå skakiga

Om det är så att dina bilder ändå blir skakiga så kan det bero på att det är vibrationer som du kanske inte känner av men din kamera känner av. Då kan det vara bra att kolla om det är så att du kanske gick omkring så det blev vibrationer. Eller så är det någon som går runt i lägenheten under dig eller så. Jag tog denna bild och jag kan för mitt liv inte komma på varför den blir skakig men antagligen gled stativet lite eller så var det andra gäster på hotellet som orsakade vibrationerna för jag stod blixtstilla och tog om bilden flera gånger. Men som tur var lyckades jag tillslut. Den är tagen samtidigt som den ovan här med exakt samma inställningar.

nattfoto

Så blir din bild så här, bli inte ledsen. Testa igen. Kolla om det kan vara något som rör sig nära din kamera. Kanske bor du nära en väg som är högt trafikerad eller kanske över tunnelbanan och precis då kommer tåget, det kan orsaka vibrationerna. Så ha tålamod, Rom byggdes inte på en dag.

Lycka till!

Lycka till med din plåtande och tagga gärna mig i bilder som ni har tagit efter att ni testat på detta. Antingen här eller på instagram där jag heter @carolinefrankesjo, vore superkul att se era bilder <3

 

Inställningen B är att slutaren är öppen så länge som du håller nere avtryckaren. Om du vill plåta med den inställningen rekommenderar jag att du har en avtryckare som är kopplad till kameran via sladd. En trådlös som funkar via IR eller wifi går självklart också bra. Så typ exakt samma tänk som jag skrev om slutartider längre upp i texten. Skillnaden är bara att du själv styr den genom att hålla in avtryckaren så länge som bilden ska exponeras.

Dela detta inlägg

Stäng meny
×
×

Kundvagn

%d bloggare gillar detta: