caroline-frankesjo-januari-2018-6330_web_web

Hur funkar brännvidd?

Brukar du fotografera med ett zoomobjektiv? Har du tänkt på att resultatet ibland blir olika beroende på hur mycket du zoomat in? Inte bara för att du kommer närmre utan även hur perspektivet ändras. För att ta dessa bilder har jag använt mitt zoom-objektiv som har mellan 24-105 mm i brännvidd. Jag har tagit fem bilder på olika brännvidder och jag har försökt att få till ungefär samma inramning av ansiktet. Även om det ser ut som kameran kommer närmre ansiktet för varje bild så har jag backat för att få likadana urklipp.

Hur ser jag skillnad på olika brännvidder?

Här nedan kommer de fem bilderna som jag har tagit, det är inte de charmigaste bilderna men de visar ändå hur perspektivet ändras. Du kan exempelvis se hur hyllan i bakgrunden på första bilden försvinner ur bild redan på andra.

brännvidd 24 mm brännvidd 35 mm brännvidd 50 mm brännvidd 70 mm brännvidd 105 mm

Vid 50 mm så ser ansiktet ut mer som det verkligen ser ut, som ögat uppfattar det. Se ni skillnaden?

Här nedan så har jag satt 24mm till vänster och 105mm till höger, på så sätt ser man lättare skillnaden.

Jag hoppas att ni lärde er något nytt idag och ställ gärna frågor eller kommentera om det är något annat som ni vill lära er <3

Vill du lära dig mer om foto så finns det under kategorin foto, klicka här för att komma direkt till den.

Dela detta inlägg

Stäng meny
×
×

Kundvagn

%d bloggare gillar detta: